Uitgelicht: ‘Een goede stabiele verbinding, hoe krijg je die?’

(Juni, 2019)

In onze vorige nieuwsbrief hebben wij Martijn Vonk voorgesteld. Martijn behandelt in ‘Uitgelicht’ steeds een specifiek onderwerp rondom TMX. De onderwerpen hebben betrekking op onze producten en diensten, over bepaalde functionaliteiten, handige tips & tricks en adviezen.  In de vorige nieuwsbrief hebben we het gehad over de LMX400-serie en de drie energiemodi waarmee dit TMX onderstation is uitgerust: High Performance, Low-Power en Ultra Low-Power. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de LMX400 zo energiezuinig mogelijk werkt? Waar moet je op letten? Hebt u dit artikel gemist en wilt u het alsnog lezen? Klik dan hier (link)

TMX: Hoe verbeter je de ontvangst van een GSM verbinding?

In de inleiding noemden wij het al. Hoe vaker het modem wordt gebruikt, hoe hoger het energieverbruik. Een slechte ontvangst van het GSM signaal beïnvloedt ook het energieverbruik. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat een goede verbinding is opgezet maar de verbinding kan ook te vroeg worden verbroken. Het kost ook meer energie om berichten te verzenden of te ontvangen als het modem het signaal moet versterken als gevolg van een slechte ontvangst.

Hoe verbeter je de ontvangst van een GSM signaal?
De GSM veldsterkte (CSQ) is belangrijk voor een goede stabiele GSM / GPRS verbinding van het onderstation. Martijn: “Vaak wordt aan de GSM veldsterkte op het laatste moment gedacht als een ombouw- of nieuwbouwlocatie in het veld gereed is. In dit artikel noem ik daarom onderstaand graag wat tips en aandachtspunten.”

 

  • Bij een ombouw- of nieuwbouwlocatie is voor een goede stabiele GSM verbinding belangrijk te weten waar de dichtstbijzijnde mast staat van uw provider. Hiervoor kunt u de website https://www.antennebureau.nl/ raadplegen (kies hier voor > Locaties antennes in Nederland).
  • Op deze website staan op een landkaart (zie onderstaand voorbeeld) alle GSM zendmasten opgenomen inclusief de eventuele providers per zendmast. De frequentie-banden van de GSM masten zijn verdeeld over de verschillende providers, terug te vinden op de website: www.frequentieland.nl/gsm/gsm_nl_f.htm
  • Wanneer u op de kaart in het antenneregister de plek van uw locatie opzoekt dan zietu alle GSM masten in de buurt van de locatie. Door te klikken op één van deze GSM masten is vervolgens te zien welke frequenties op die mast worden uitgezonden. Aan de hand van de frequentieband van de provider en de informatie van de GSM mast kan worden gecontroleerd of de mast geschikt is voor de SIM kaart van uw provider. In de praktijk kan een bepaalde GSM mast dichtbij uw locatie staan maar is die niet voorzien van uw provider. Zodra u weet waar de GSM mast van uw provider staat, kunt u via Google Maps de afstand bepalen tussen uw locatie en deze mast en in welke richting de mast staat. Met dit laatste is te bepalen waar de antenne het beste geplaatst kan worden.
  • Vuistregel maximaal 3 kilometer. Het bereik van een GSM mast in een buitengebied is gemiddeld 5 kilometer. Hoe verder de locatie van de mast is verwijderd hoe lager de signaalsterkte en hoe meer vermogen het modem van een locatie moet gebruiken om een goede verbinding tot stand te brengen. Als vuistregel wordt een afstand van maximaal 3 kilometer geadviseerd voor een gegarandeerde ontvangst. Lukt dit laatste niet dan wordt de antenneplaatsing een belangrijk aandachtspunt. Wij adviseren het gebruik van een  buitenantenne, te plaatsen op de bovenzijde van het gebouw of de buitenkast. Het liefst een zogenaamde omni-directionele buitenantenne met een niet al te hoge versterking (ca. 2-7 dBi)  voorzien van antennekabels in de juiste lengte zonder verloopstukken of verlengkabels tussen de antenne en het onderstation.”

Andere invloeden die een effect hebben op een goede GSM ontvangst
“Het is mogelijk dat overdag sprake is van een goede ontvangst maar in de avond, wanneer er bijvoorbeeld mist ontstaat, de signaalsterkte terugloopt. Niet alleen de positie ten opzichte van de mast, de antenneplaatsing maar ook fysische factoren kunnen invloed hebben op de signaalsterkte, zoals sneeuw en regen. Dit kan een demping tot gevolg geven omdat het om een hoogfrequent signaal gaat. Ook als er een hoog gebouw of een groot aantal bomen staan tussen de locatie en de mast kan dit leiden tot signaalverlies.

Een ander aspect dat niet met veldsterkte te maken heeft maar wel van invloed kan zijn op de verbinding is dat er een capaciteitsprobleem kan ontstaan in het GSM netwerk. Een locatie die over het algemeen een goede verbinding heeft maar in de buurt van een rijksweg ligt met kans op files kan met signaalverlies te maken krijgen wanneer veel filerijders via hun mobiel verbinding maken en de GSM mast overbelast kan raken.

TMX antenne
Bij de levering van de LMX400-serie kan TMX ook een antenne meeleveren, bijvoorbeeld een puck antenne of vandaalbestendige antenne (GA-2) die voldoen aan alle eisen voor een goede communicatieverbinding. Wij informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden. U kunt hiervoor contact opnemen met onze sales afdeling via sales@tmx.nlof via 078 6100 300.