TMX partner in IoT-onderzoeksproject TNO
Waterschappen staan voor grote uitdagingen
Hevige en lokale regenbuien, afgewisseld door langere periodes van droogte. De grote gevolgen van de klimaatveranderingen hebben een grote impact op de veiligheid en economische bedrijvigheid en stellen Nederland de komende jaren voor forse uitdagingen.
Effecten bewaken met slimme sensoren
Waterschappen, gemeenten en andere overheden bereiden zich voor om zich tegen de specifieke klimaateffecten in zijn regio te wapenen. Mogelijk moeten hiervoor vaker en op meer plekken metingen worden uitgevoerd. Het complexe systeem van sluizen, stuwen, gemalen en waterkeringen moet wellicht worden aangepast aan de verwachte lokale omstandigheden. En de waterkwaliteit komt mogelijk in het geding na lange perioden van droogte of door illegale lozingen of overstorten vanuit het rioolstelsel. Al deze situaties kunnen worden gemonitord met slimme sensoren die waarschuwen als kritische waarden worden overschreden.
Nieuwe technologie roept nieuwe vragen op
Deze IoT-toepassingen voor de kritische infrastructuur roept veel nieuwe vragen op. Hoe weet u zeker dat alle data betrouwbaar binnenkomt, vooral als vele sensoren zich tegelijkertijd melden? Kunt u ervan op aan dat de sensordata waarop u uw beslissingen baseert, klopt met de realiteit en ‘onderweg’ niet is gemanipuleerd? En hoe voorkomt u dat derden toegang krijgen tot die informatie en daarmee mogelijk ook tot kritische assets?
Om te onderzoeken of IoT van toegevoegde waarde kan zijn voor de waterschappen hebben TNO, de waterschappen Hunze en Aa’s, Aa en Maas en Brabantse Delta, Croonwolter&dros, Applied Risk, KPN en TMX het initiatief genomen tot het uitvoeren van een publiekprivaat ondezoeksproject binnen het Topsector programma High Tech Systemen & Materialen (HTSM). Achttien maanden lang hebben de onderzoekspartners verschillende tests uitgevoerd met behulp van proefopstellingen in het lab en in het veld. Tijdens het project werd uiteraard gewerkt met de apparatuur en specialistische kennis van de partners.
Onderzoeksvragen
In dit project is gekozen om gebruik te maken van de nieuwe IoT sensor-netwerktechnologie LoRaWAN® en daar twee onderzoeksvragen voor te formuleren:
- Voldoet LoRaWAN aan de minimale set van eisen om te kunnen worden gebruikt in een nieuwe generatie van watertoepassingen?
- Is het mogelijk om op een reproduceerbare manier aannemelijk te maken dat LoRaWAN veilig dan wel niet veilig genoeg is om te kunnen worden geadopteerd door de waterschappen in een nieuwe generatie van watertoepassingen?
Wilt u het volledige onderzoeksrapport lezen, over de aanpak en de resultaten, dan kunt u onderstaand het rapport downloaden.
