TNO: sensornetwerken op basis van Internet of Things (IoT)

Heel veel informatie over grote afstand uitlezen, combineren en inzetten voor nuttige toepassingen. Dat is de kracht van sensornetwerken op basis van Internet of Things. Samen met industriële partners onderzoekt TNO voor drie Nederlandse waterschappen of de technologie kan worden gebruikt voor droge voeten en schoon water.

Sensornetwerken zijn een innovatief middel om meer inzicht te verkrijgen in een specifiek domein. Sensoren in de weg, het water of een voertuig zijn in staat van alles te meten, van verkeersstromen en vrije parkeerplaatsen tot neerslag en waterkwaliteit. Deze sensoren worden bovendien steeds goedkoper en draaien veelal jarenlang op twee eenvoudige batterijtjes. 

Ook Cybersecurity onder de loep

De industriële partijen TMX en Croonwolter&dros ontwikkelden de prototypesensoren. TNO bouwde vervolgens een privaat LoRa-sensornetwerk. Om de technologie grondig uit te proberen, koppelden de onderzoekers de sensoren aan zowel het netwerk van KPN als aan TNO’s private IoT-netwerk.

TNO onderzoekt of IoT de belofte van energiezuinige sensortoepassingen over grote afstanden kan waarmaken en of ze veilig genoeg zijn. Cybersecurityonderzoeker en -consultant Hiddo Hut van TNO legt dit uit: Lees het volledige artikel op de TNO website: https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/informatie-communicatie-technologie/expertisegroepen/internet-of-things/

 

TNO onderzoeksrapport: Beveiliging watermanagement naar een hoger peil

 

 

 

 

 

Heeft u IoT vraagstukken en bent u op zoek naar efficiënte en veilige oplossingen, dan gaan wij daarover graag in gesprek.

5.61 MB PDF