Opdrachtgevers, zoals woningcorporaties maar ook bewoners, willen weten wat de prestaties van relatief nieuwe technieken zijn. Wat is het belang van onafhankelijke monitoring? En wat zijn de ervaringen na 3 jaar?

Februari, 2019

In de woningbouw levert TMX met samenwerkingspartner Watch-E sinds begin 2017 Mijnenergiebundel: een end-to-end prestatiemonitoringsysteem voor de (energie-neutrale) woningmarkt. Inmiddels wordt Mijnenergiebundel veel toegepast in grote als kleine projecten voor het veilig en betrouwbaar weergeven van alle energiestromen en andere belangrijke parameters in woningen, zoals PV-systemen, warmtepompen en warmte terugwin installaties. Mijnenergiebundel voldoet aan de verschillende regelgevingen waar monitoring verplicht is gesteld, bijvoorbeeld de Energie Prestatie Vergoeding (EPV), NOM-Keur en/of SWK-Garanties. De communicatie met de hoofdpost verloopt overigens altijd via een beveiligde verbinding. De privacy van bijvoorbeeld de bewoners is hierdoor gewaarborgd en voldoet aan de AVG.

Monitoren om ook storingen op te sporen en te verhelpen
Luuk van Driel, Accountmanager bij Mijnenergiebundel: “Het is belangrijk om voor de (energie-neutrale) woningmarkt onafhankelijke monitoring toe te passen. Opdrachtgevers zoals woningcorporaties maar ook bewoners, willen weten wat de prestaties van de relatief nieuwe technieken zijn en hoeveel een warmtepomp bijvoorbeeld nu echt verbruikt. Mijnenergiebundel helpt om de rendementen van deze installaties te bewaken en te bewijzen. Ook wordt het direct duidelijk als een installatie afwijkend gedrag vertoont. Hierdoor kunnen klanten (woningcorporaties en aannemers) beter acteren binnen de bestaande projecten en onderbouwde beslissingen nemen bij nieuwe projecten. Dit doet Mijnenergiebundel inmiddels voor vele energie-neutrale woningprojecten in Nederland.

We zien dat monitoring ook steeds meer wordt ingezet om storingen te signaleren en te verhelpen. Als een installatie verkeerd is afgesteld heeft dit gevolgen voor het energie-verbruik. Omdat dit soort afwijkingen nu snel geconstateerd kunnen worden kan de servicepartij (woningcorporatie/installateur) het probleem verhelpen waardoor bewoners niet alsnog een hoge energierekening krijgen. We zien de rol van dit soort partijen dan ook veranderen. Waar voorheen voornamelijk reactief werd gehandeld, zien we nu dat installateurs en woningcorporaties een meer proactieve rol vervullen. Zij constateren immers sneller een afwijking en nemen contact op met de bewoners om het te verhelpen. Met de opgedane ervaringen wordt Mijnenergiebundel continu doorontwikkeld om nog gerichter afwijkingen en storingen te traceren en direct de mogelijke oplossing te bieden voor de servicepartij op locatie.

Wij verwachten dit jaar, gezien de groei van deze markt, weer vele woningen succesvol aan te sluiten”.

Mijnenergiebundel
Mijnenergiebundel is een totaalconcept gericht op het veilig en betrouwbaar weergeven van alle energiestromen en andere belangrijke parameters in een woning. Binnen de samenwerking met Watch-E zorgt TMX voor alle data-acquisitie via de speciaal ontwikkelde EMX200 en EMX400 gateways. Met het TMX Plug & Play concept kan de installateur alle technische componenten snel en foutloos in de woning installeren. Daarna volstaat een telefoontje van de installateur op locatie om te verifiëren of alle meetgegevens goed worden doorgegeven. Watch-E verzorgt de software in de vorm van een bewonersdashboard, het beheerdersplatform en de communicatie met de bewoners. Met Mijnenergiebundel kunnen de bewoners, woningcorporaties en eventueel andere geautoriseerde partijen, dagelijks hun energieverbruik volgen.