ISDN- en PSTN (analoog)- diensten niet meer in gebruik per 1 september 2019

In de eerste helft van dit jaar heeft KPN aangekondigd haar telefonienetwerken te moderniseren. Dit heeft tot gevolg dat op termijn onder andere ISDN telefoonaansluitingen in Nederland worden vervangen door toekomstvaste alternatieven.

Per 1 september 2019 stopt de ondersteuning van:

  • ISDN1
  • ISDN2
  • PSTN meervoudig

Maakt u gebruik van ISDN15/20/30?
De ISDN15/20/30 aansluiting wordt nog tot ten minste 1 januari 2021 ondersteund.

Wat betekent dit in de praktijk?
Hoofdposten en sommige gemalen maken nog gebruik van ISDN lijnen. Per 1 september 2019 kunnen deze lijnen niet meer communiceren via kiesverbindingen met de hoofdpost. Voor onderstations met ISDN1, ISDN2 of een PSTN meervoudige aansluiting zullen maatregelen nodig zijn om vanaf die datum te kunnen communiceren met een hoofdpost.

Wat te doen?
Een keuze kan zijn het ombouwen en het geschikt maken van de huidige onderstations of het vervangen van de onderstations.

In geval van het ombouwen van de onderstations kan dit via TCP/IP. Hierbij valt te denken aan mobiele 2G, 3G, 4G technologie of communicatie via vaste lijnen zoals DSL of glasvezellijnen. De beslissing van het wel of niet ombouwen hangt af van meerdere factoren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de resterende levensduur van de onderstations en of de onderstations technisch kunnen worden omgebouwd. Andere typen TMX-onderstations, zoals de LM8-serie en de LM20-serie laten zich prima vervangen door de LMX400- of LMX800-serie. Wij adviseren u graag omtrent de mogelijkheden.

Tot 1 januari 2021 TMX-Net Pro
TMX-Net Pro maakt ook gebruik van ISDN als onderliggende technologie voor het afhandelen van de communicatie met onderstations via kiesverbindingen. Dit zal vanaf 1 januari 2021 niet meer worden ondersteund. Wij adviseren onze klanten om ruim voor deze datum over te stappen op TCP/IP-communicatie via mobiele 2G, 3G, 4G technologie of vaste lijnen zoals DSL of glasvezellijnen.

TMX voor advies op maat
Maakt uw organisatie gebruik van ISDN en/of PSTN, neem dan gerust contact met ons op. TMX kan u adviseren bij de diverse optiemogelijkheden en wat een juiste keuze kan zijn in uw specifieke situatie. Bij TMX kunt u contact opnemen met onze sales afdeling, telefoon 078 6100 300 of sales@tmx.nl