IoT-Platform TMX; basismodule IMX201 zeer compact, veelzijdig, veilig én batterijgevoed

(November, 2020)

Naar welke oplossing bent u op zoek op het gebied van telemetrie en databehoefte? Het nieuwe IoT-Platform van TMX is ontwikkeld voor een breed spectrum aan toepassingen. Een échte end-to-end oplossing voor uw IoT-applicaties; van hardware met sensoren, communicatieverbindingen, dataopslag en verwerking tot en met bijvoorbeeld de installatie.

Het nieuwe IoT-Platform van TMX, wat houdt het in?
Het IoT-Platform bestaat uit een basismodule, de IMX201, een batterypack naar keuze, een (waterdichte) behuizing met een abonnement voor de communicatieverbinding en desgewenst datawarehousing of een koppeling met de TMX hoofdpost.
De basismodule IMX201 is voorzien van een 4G/5G modem (NB-IoT en LTE-M), MQTTS, GPS, microprocessor, 2 analoge ingangen en 4 digitale ingangen. De IMX201 is modulair opgebouwd en kan dus eenvoudig uitgebreid worden op basis van specifieke wensen, zoals extra analoge- en digitale ingangen, een andere batterijcapaciteit, voeding of klantspecifieke behuizing. In de ontwikkelfase kunnen wij desgewenst visualiseren (met inzet van onze 3D-printer) hoe een bepaalde behuizing of functionaliteit eruit kan komen te zien. De IMX201 is bovendien scherp geprijsd en economisch verantwoord inzetbaar.

IMX201, zeer compact en batterijgevoed
Een ander voordeel is, dat de IMX201 zeer compact is. Het formaat van de basismodule is kleiner dan het formaat van een visitekaartje en daardoor voor vele toepassingen geschikt. Omdat de IMX201 batterijgevoed is en, afhankelijk van de toepassing, de batterij wel meer dan 10 jaar mee kan gaan komen er toepassingen en mogelijkheden in beeld die voorheen niet haalbaar waren.

Martijn Vonk (TMX)

Wat is IoT eigenlijk?
Martijn Vonk vertelt er meer over: “IoT staat voor Internet of Things. Internet of Things betekent dat er vele apparaten via internet met elkaar verbonden kunnen worden en gegevens uit kunnen wisselen.

“Al in 2008 waren er meer apparaten op internet aangesloten dan mensen, vervolgt Martijn. Je kunt zeggen dat er toen al IoT was. Maar door de beperkte technische mogelijkheden en relatief hoge kosten was dit nog steeds beperkt. De snelle ontwikkeling van technieken, lagere kosten, de snelheid van het dataverkeer en de bijna oneindige opslagcapaciteit maken het tegenwoordig wel mogelijk om massaal data te verzamelen. IoT verandert ons leven. Geschat wordt dat er in 2030 ongeveer 75 miljard apparaten aan internet gekoppeld zijn.”

Martijn: “Er zijn diverse voorbeelden van IoT toepassingen te noemen. Een verhuurbedrijf van aggregaten of noodpompen zal bijvoorbeeld inzicht willen hebben op welke locaties deze zich bevinden (GPS), wat het brandstofniveau in de tank is of het aantal draaiuren van de apparaten. Vanuit de hoofdpost geeft GPS goede informatie waar een noodpomp zich bevindt of wanneer deze wordt verplaatst. Hierop kan eventueel worden gealarmeerd. Een ander voorbeeld is de Agri-sector. Hier valt veel te meten of het nu om één specifieke grootheid gaat of een combinatie waar een Smart Sensor benodigd is. Voorbeelden zijn het meten van de pH-graad, luchtvochtigheid, temperatuur, bodemvochtigheid, enzovoort. Op basis van de ingewonnen informatie kan men de omstandigheden optimaliseren en zo een hogere opbrengst of betere kwaliteit nastreven. Het monitoren geeft dus informatie voor het beter kunnen nemen van beslissingen om wel of niet bij te sturen. Het IoT-Platform van TMX (IMX201) biedt een oplossing voor het meten van de benodigde parameters.

Vaak is de databehoefte per meetpunt laag maar het aantal meetpunten hoog. Dan heb je een device nodig dat tegen lage kosten “Plug & Play” gemakkelijk ingezet kan worden. Specifiek daarvoor is de IMX201 ontwikkeld. De mogelijkheden en voorbeelden zijn legio.”

Hoe zit het met de security van het nieuwe IoT-Platform?
“Security is ook voor het IoT-Platform van groot belang, aldus Martijn. Want welke data je ook inwint, je moet er wel op kunnen vertrouwen dat deze data daadwerkelijk valide is. Deze data kan immers input geven voor bepaalde beslissingen. Alle producten van TMX zijn “secure by design”. Daar houden we dus al rekening mee op hardwareniveau; ook bij de IMX201 dus.

TMX biedt binnen het IoT-Platform een secure M2M simkaart aan. Deze simkaart zit in een privaat netwerk (eigen netwerk, gescheiden van het internet). Over deze beveiligde gescheiden communicatieverbinding wordt de data versleuteld verzonden. De versleuteling vindt plaats door middel van SSL en is per apparaat en zelfs per verbinding uniek.”

Schematisch overzicht IoT netwerk in combinatie met de TMX-Net Pro hoofdpost

Schematisch overzicht IoT netwerk in combinatie met de TMX-Net Pro hoofdpost

Hoe verhoudt het IMX201 platform zich tot andere TMX onderstations?
Martijn: “Het verschil tussen bijvoorbeeld een LMX400 en het IMX201 platform is groot. Een belangrijk verschil is, dat de IMX201 batterijgevoed is en daardoor overal kan worden toegepast. De LMX400 is geschikt voor veel kanalen, permanente verbinding en geautomatiseerd beheer van installaties. Het IMX201 platform is bedoeld voor een andere toepassing. Hier gaat het om het verzamelen van data die via sensoren wordt ingewonnen. Deze data wordt verzonden naar een MQTTS-broker. De MQTTS-broker is een type uitwisselstation waar een applicatie, bijvoorbeeld de TMX hoofdpost, de data op kan halen. Met de IMX201 kan tegen lage kosten veel data gegenereerd worden. Hierdoor ontstaan tal van mogelijkheden om grootschalig data in te winnen en met deze data iets te doen.”

Zijn er al toepassingen voor de IMX201?
Martijn: “Jazeker, we hebben al toepassingen van de IMX201 met bijvoorbeeld radar-, ultrasoon-,  time of flight sensoren;  de mogelijkheden zijn feitelijk eindeloos. Sensortechnologie is volop in ontwikkeling waardoor tal van low cost sensoren op de markt zijn. Daarnaast draaien er momenteel pilots bij TMX gebruikers en werken we continu aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen.”

Benieuwd naar de mogelijkheden of een concrete toepassing?
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden of als u een toepassing voor ogen heeft. We gaan graag met u in gesprek.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Sales via sales@tmx.nl of telefonisch via 078 6100 300.

Het IoT-Platform van TMX. Verrassend, Veelzijdig en Veilig!